3. Lärandets utformning – en invecklad historia

“I never teach my pupils. I only attempt to provide the conditions in which they can learn.” – Albert Einstein

Hej kära läsare!

Jag förstår att ni har suttit och väntat länge nu på nästa inlägg. Jag har inte medvetet hållit er på halster utan har varit tvungen att prioritera andra åtaganden! Kul ändå att ett nytt inlägg stundar!

Citatet ovan, som i en översatt version nämndes av vår kära mästarlärare Linda Gunnarsson under kursen Naturvetenskapligt och tekniskt lärande 1 (NTL1), ankyter till dagens tema som kommer att handla om lärandets utformning. Bara för att upplysa er icke-LOLare i församlingen så innefattar kursen NTL1 teorier kring allmän- och ämnesdidaktik. Andemeningen med Lindas citat är något jag kommer att ta med mig igenom hela min yrkeskarriär. För det är just det här det handlar om, att inte sätta sig själv som lärare i centrum utan faktiskt finnas där som stöd och struktur för elevernas lärande. Det är alltså lärarens uppgift att skapa en sådan miljö i vilken elevernas lärande kan maximeras.

Från teori till praktik

Lärande och ledarskaps kompletterande program (KPLOL) har givit en mycket väsentlig pedagogisk grundkompetens. Denna innefattar såväl praktiska som teoretiska aspekter av pedagogik. Många av de verktyg som återfinns i utbildningen kan också hittas ute i min praktik. Inslag som EPA (en metod som bygger på att låta studiegruppen får tänka enskilt, i par och sedan låta alla ha en gemensam diskussion kring ett visst ämne. Metoden kan styrkas med artikeln vi diskuterade i kursen Matematik, undervisning och bedömning som heter Why Peer Discussion Improves Student Performance on In-Class
Concept Questions (Smith et al. 2009), 5E (Tanner, 2010) (en metod för lektionsstruktur som bygger på att en lektion, eller ett segment av lektioner byggs upp enligt faserna Engade, Explore, Explain, Elaborate and Evaluate) har kunnat observeras.

För att frångå de mer praktiska (ifall även de såklart kan diskuteras teoretiskt) verktygen, skulle jag här vilja jämföra de faktiska utbildningsvetenskapliga modellerna som tas upp genom boken Perspektiv på Lärande (Philips & Soltis, 2010) i kursen Modeller för förståelse med observationer som gjorts på min praktikplats. Jag väljer även att lyfta in vår kära George Polya, som är författare till boken How to Solve it (Polya, 1945). Boken behandlar, enkelt beskrivet, problemlösning och således olika strategier att lösa problem.

Gestaltteori och konsten att lösa problem

Gestaltteori kan kortfattat beskrivas som en utbildningsvetenskaplig modell som förklarar hur man genom att sammanlänka enskilda element till en helhet kan skapa lärande. Med andra ord innebär detta att studiegruppen lär sig genom att hitta lösningen till ett fragmenterat problem – det vill säga, hela fundamentet till problemlösningsbaserad undervisning. För att återkoppla till det sistnämnda har det inom den organisation jag observerar genomförts testundervisning i matematik som har problemlösning som fokus.

Sociala aspekter kring lärande

En annan lärandemodell som studerats i kursen ovan bygger på teorier om socialkonstruktivism enligt Lev Vygotskij. Även denna teori hämtas från boken Perspektiv på Lärande (Philips & Soltis, 2010). Teorin i korthet beskriver hur alla har en så kallad Proximal utvecklingszon (Zone of Proximal Developement, ZPD). Denna zon beskriver det du kan lära dig med hjälp av andra genom exempelvis sociala interaktioner. Att ha fokus på socialt lärande är således centralt för denna teori.

Inom organisationer jag observerar finns många exempel på när detta har tillämpats. Förutom ovan nämnda EPA, finns även exempel på där eleverna använder små whiteboard-tavlor i syfte att i smågrupper besvara en frågeställning, för att sedan i helklass presentera detta kort för varandra. På så sätt hjälper eleverna varandra att förklara olika fenomen inom kurserna, vilket förhoppningsvis leder till ett ökat lärande för alla. Att istället låta läraren presentera all information kan istället leda till, enligt denna teori, att man missar elevernas ZPD och att de således lär sig mindre.

Även i lärarkåren finns exempel på social lärande i form av så kallat kollegialt lärande. Detta är en del av ett kompetensutvecklingsarbete i syfte att förstärka och förbättra den kollektiva undervisningsnivån. Skolan har avsatt resurser till de lärare som ingår i projektet.

Sammanfattningsvis 

Organisationen jag praktiserar inom tillämpar delar av det innehåll jag har förvärvat under mina studier på Lärande och ledarskap. Två exempel belyses i detta blogginlägg, ett om problemlösningsbaserad undervisning och ett om socialt lärande för såväl elever som lärare. Att koppla den praktiska undervisningen till de paradigm som präglat den pedagogiska vetenskapen tyder på en nivå av seriositet och kvalité.

Nu var det slut för denna gång. Men misströsta icke! Redan nu på fredag kommer nästa blogginlägg i denna serie. Då ska jag presentera en fallstudie från en faktisk undervisningssituation. Tills dess, håll i sargen och tro på dig själv!

Vänligen,
Sebastian

Referenser

Philips, D. C., & Soltis, J. F. (2010). Perspektiv på lärande (Andra upplagan). New York: Teachers Collage Press.

Polya, G. (1945). How to solve it; a new aspect of mathematical method. Princeton, NJ, US: Princeton University Press.

Smith, M. K. et al. (2009). Why Peer Discussion Improves Student Performance on In-Class Concept Questions. Science, 323(122), 122-124. doi: 10.1126/science.1165919

Tanner, D. K. (2010). Order Matters: Using the 5E Model to Align Teaching with
How People Learn. CBE Life Sciences Education,  9(3), 159-164. doi:10.1187/cbe.10-06-0082

7 440 svar på ”3. Lärandets utformning – en invecklad historia

 1. ÄNTLIGEN! Som jag väntat på detta tredje inlägg!
  Roligt att du känner att du lärt dig saker av värde på programmet och extra kul att faktiskt få bekräftelse på att metoderna används i verkligheten. Ibland har man ju fått höra att man gör vissa saker på ett sätt i skolan men sedan på helt andra sätt när man väl jobbar med det, men inte på KPLOL inte, najs!

 2. Kul att du kan koppla din praktik till vår utbildning, det är ju trots allt inte ett dumt innehåll i LOL! Jag hade ingen aning att Einstein var så insiktsfull inom lärandet, den ska jag ta med mig också.
  Sedan att koppla till Polya är något jag gillar, hade jag skrivit en blogg om hela min utbildning på LOL så hade Polya fått ett alldeles eget inlägg, där fick jag med mig saker för livet!
  Återigen kul att följa dig, ser fram emot dina kommande äventyr

 3. debardeur tendance femme femme pull imprim茅 imprim茅 茅cru vente sp茅ciale femme pantalon cargo pull en laine femme blanc 12 produits de beaut茅 cette saison femme merrell sandaler find sko st酶vler fra merrell her fj盲llr盲ven k氓nken no. 2 black mini w hh lifa merino 2 pack socks uldsokker d臎tsk茅 v媒bavi膷ky d谩msk茅 hn臎d茅 koza膷ky rieker vel 37 j铆zdn铆 kolo scott sub cross eride 20 men
  chemise rose homme hugo boss [url=http://www.benoitolivo.fr/adidas_top_ten_high/chemise-rose-homme-hugo-boss]chemise rose homme hugo boss[/url]

 4. d茅tails sur sac shopping lm dor茅 茅dition limit茅e longchamp mec sac de voyage black kaviar veste blouson veste dhiver en noir jupe femme tendance simili cuir couleur vieux rose cebbay homme chemise 茅lastique d茅contract茅 formelle pour jeans femme taille haute d茅chir茅 skinny pantalon trou茅 jegging en denim super stretch blanc fr36 ceintures en cuir en beige 26 produits jusqu脿 77 sac a dos blanc homme sacoches homme 2016 automne la meilleure qualit茅 pull homme chin茅 pull torsad茅 bicolore en laine sandro en blanc et bleu pour cavani costume 3 pi猫ces bleu marine et bleu clair 脿 gros carreaux
  脿 la mode angkorly chaussure mode baskets plateforme femme [url=http://www.slashprog.fr/puma_tatau_mid_l_gtx/%c3%a0-la-mode-angkorly-chaussure-mode-baskets-plateforme-femme]脿 la mode angkorly chaussure mode baskets plateforme femme[/url]

 5. oakley turbine xs oj9003 01 tall ballonger tgr bergans microlight jakke herre cyklistick茅 tretry skladov茅 programy wildmini tri膷ka pro holky tiro 19 liten bag h酶st ballkjoler til skoleball victoriagowns pullover femme de us polo assn boutique costume mariage paris pas cher mxssi mini jupes pliss茅es taille haute pour femmes amazon derni猫res chaussures diesel d anklyx ebony bleu fermeture
  veste diesel noir homme [url=http://www.amandacornwell.org/asics_gel_light_3/veste-diesel-noir-homme]veste diesel noir homme[/url]

 6. game of thrones khaleesi inspirerad lyxdr盲kt superdry amanda spetskjol tjejer kjolar gap m盲rkes baby 3 pack body barn online gr氓melerad thomas sabo berlock grodprins regular fit heren overhemden met lange mouw de kracht van de zon wat betekent de zonkracht of uv index cadeau voor 2 jarige herschel heritage rugzak 15 inch raven crosshatch black black pebbled rag bone kleding voor dames collectie 2019 heren leren bikerjacks su猫de en leren jassen via leren school rugzak nodig bekijk onze collectie the smeg fornuis 110cm zwart gas tunnel oven geventileerd breedte 500mm ftgv 50 85 n diamond koksschoenen met stalen neuzen als nieuw
  h m 蟻慰味 scuba 蠁慰蠀蟽蟿伪 渭蔚 蟺喂蔚蟿蔚蟼

 7. adidas sokken hoog 3 paar zwart site 纬喂伪 蟺伪蟺慰蠉蟿蟽喂伪 慰蠂蟿蠋 胃蟻蠀位喂魏维 纬位蠀魏维 魏伪喂 蟽蔚 蟺慰喂伪 味伪蠂伪蟻慰蟺位伪蟽蟿蔚委伪 胃伪 蟿伪 尾蟻蔚委蟿蔚 sleep med traagschuim hoofdkussen maliparmi dames sjaals collectie 2020 goedkoop sale e kentima 魏蔚谓蟿畏渭伪 魏伪蟻蔚 蟽蔚 蔚蟿伪渭喂谓伪 蟿蠀蟺蠅渭蔚谓慰 蟺慰位蠀蠂蟻蠅渭慰 north face 纬蠀谓伪喂魏蔚喂伪 蟺伪谓蟿蔚位慰谓喂伪
  sn枚 of sweden halsband ellen kort silver

 8. balenciaga arena leather classic work bag on carousell womens adibreak track pants by knee brace walgreens black brown 1826 octopus printed swim trunks balenciaga card case giant mens t4422 used kylie jenner black denim jacket vanessa hudgens style balenciaga giant gold hardware noir city plus size navy blue v neck midi dress with lace sunglasses for bike riders cheap dogs for adoption small gray sofa buy jbl live 650btnc sacoche burberry homme aus dollar rate nouvel collection nike vetement sport personnalis茅 pas cher cat meow collar the little mermaid costume dress adidas originals mens trefoil pullover hoodie balenciaga knit lace up avantree bluetooth receiver
  borsone grande da viaggio cm

 9. honeycomb workout pushup legging dazzlin fashion tommy hilfiger john cargo short light twill cargo shorts skiing protector skiing cycling hiking basketball volleyball knee support knee pads support breathable brace elbow jala mesh yoga pant from orange county by oc couture shoptiques girls 2pk high neck tank top art class aqua olive target pain relief orthopedic knee support belt with open patella spring kneecap for sports climbing high energizing compression trouser socks for men and women 3 pack human resources funny hr unofficial quote job joke human resources tlakomer tensoval comfort panske zimne zateplene bundy michael kors zabky senzorove svietidl谩 lego juniors cars 膷o na mastn煤 ple钮 dar膷ek pre mami膷ku d谩mske nike dar膷ekov茅 kazety narodeninove fotky lululemon train times leggings core workout the move project pro compression graduated compression calf sleeve neon orange izod golf swing flex printed shorts il bauletto diventa morbido e borchiato cultura prezzo allingrosso fendi blu scarpa scarpe mocassino bimbo bertoni 1949 classico 100 pelle di vitello borse a mano chiodo in pelle colorato e abito in georgette di seta rosso
  aviator okuliare zrkadlovky

 10. 姆墨nas manu膩lie pale拧u rati艈u pieg膩d膩t膩ji un ra啪ot膩ji bumbleride indie 2in1 rati moda za more i pla啪u torba bez koje ne mo啪ete ovo leto umbro tenisice eclipse ic kozna obuca novi sad uvex s1 src sievie拧u darba apavi up invest p膩r艈em apple p膩rst膩vi latvij膩 pirotehnikas veikals sia foto 1188 uz艈膿mumu katalogs vugd pal墨dz diviem mak拧姆erniekiem izk募奴t no bab墨tes ezera duplo lego we built some letters but separate from each v16 bugatti veyron engine autoblog latest avengers infinity war outrider dropship attack lego creator expert corner garage 10264 building set 2 569
  preschool board games for kids favorite games ages 3 8

 11. nintendo switch games for kids lego jurassic world brickheadz owen 47 blue 48 41614 park the lego movie sets 2016 world sealed breakout rex t. jurassic 10758 lego hot lego sets on lightning deal all day long 11 12 lego dimensions team pack toy tags the a team with b.a baracus uitgelicht lego ideas the great fishing boat gas station 6171 8semka lego ninjago shade z broni膮 i tarcz膮 nowy lego fire truck set 7239 instructions the movie symposium the lego movie lego movie figures
  timeout 啪enski sakoi 34 tamno plava

 12. bota adidas ko legend 16.2 kids contact sport sante 18 191 位慰蠀蟽蟿蟻 谓喂 渭伪 蟻慰 spodnie pi艂karskie dzieci臋ce tommy hilfiger womens long sleeve shirt plakat einstein okulary przeciws艂oneczne kolorowe szk艂a g艂o艣nik hp prezent na 18 dla kuzynki reserved kolekcja damska ponczochy czy rajstopy ugg girls bailey bow ii shearling boots little kid tulle skirt with pearls vysok茅 啪eny diskuse m贸dn铆peklo abrigo infantil marino y camel de ni茫 b1o con gorro de dolce petit nike us ss precision iv jersey wygodne bawe艂niane majtki damskie super w roz.xxl lipno sneakersy na koturnie z艂ote pas wyszczuplaj膮cy beurer detsk媒 uter谩k disney minnie
  賲丕 丕賱賮乇賯 亘賷賳 丕賱兀賲丕賳 賵丕賱禺氐賵氐賷丞

 13. seahawks tank top womens borovica silver hust谩 umel媒 viano膷n茅 strom膷ek 120 cm 乇囟丕 丕賱噩賳丿賵亘賷.. 氐丕賳毓 毓賵丿 賷亘毓孬 丕賱乇賵丨 賮賷 丕賱禺卮亘 mal谩 d谩msk谩 ko啪en谩 kabelka 133 p艡铆rodn铆 hn臎d谩 camel sonicare airfloss opinie littmann cardiology iii cena bolsa mochila petite jolie preto saida de praia plus megan fox celebheels champagne long prom dress bransoletka rzemyk markowe sanda艂y damskie okulary korekcyjne oprawki legginsy czarne sportowe mini micro 2pc g string bikini holographic shattered glass gummib氓t med motor div. fiskeutstyr xxl zara sni啪enje delta city klocki dla dziewczynki 6 lat open fm eska rzs damen dessous set gr. 34 gucci gg0002s 005 occhiali da sole uomo amazon neri audifonos bluetooth metal wirelles yison e10 matita morbida flessibile colorata idea regalo gadget per bambini o 蟿蟻喂胃苇蟽喂慰蟼 魏伪谓伪蟺苇蟼 魏蟻蔚尾维蟿喂 尉蠉位喂谓慰 未喂伪魏慰蟽渭畏蟿喂魏蠈 魏伪蟻维尾喂 喂蟽蟿喂慰蟺位慰喂魏蠈
  sudadera gap hombre

 14. k茅z 茅s b艖rfert艖tlen铆t艖k aj谩nd茅kok gyerekeknek alvina valenta koszor煤sl谩nyruha kollekci贸 moulinex uno m metal olajs眉t艖 v谩s谩rl谩s keres茅s foci kieg茅sz铆t艖k v谩s谩rolj online az n k枚t茅s horgol谩s f茅rfi pul贸ver online cip艖 v谩s谩rl谩s olcs贸n abus bordo 6000 sh hajtogathat贸 ker茅kp谩r lakat fekete adidas f5 in messi teremcip艖 43 1 3 茅let st铆lus az adom谩nyoz谩s nem lomtalan铆t谩s hogyan
  zavjese tj. materijal za 拧ivanje zavjesa sni啪enje

 15. negozio online ralph lauren uhvatite prijavu za najve膰u poslovnu utrku mens health kompresor klime bmw f30 f30 godina 2013 啪enska cipela zlatna s rupicama ravni 膽on borovo pr谩na p谩rna 4. oldal a legszebb aj谩nd茅k a skorpi贸 jegy sz眉l枚tteinek f艖oldal quattro hunting vad谩szruh谩zat tolltart贸 auchan akci贸 谩gynem疟k 茅s baba谩gyhuzatok forgalmazza a gab贸ca kelengye
  p谩nske olivov茅 men膷estrov茅 nohavice urban classics corduroy jog pants sand

 16. troll scandy 艂贸偶eczko dzieci臋ce 120×60 bia艂e louis vuitton belt patent leather in black second hand christian louboutin burgundy very prive prive prive patent louis vuitton handbag 2016 艡asy po sund谩n铆 um臎l媒ch 艡as zimne ciapky a saly led osv臎tlen铆 kuchyn臎 chatka na n谩艡ad铆 najpi臋kniejsze komplety bi偶uterii z艂otej i srebrnej na ka偶d膮 zapl膮tanie t shirt r贸偶ne rozmiary bluzki ubrania
  louis vuitton fuschia monogram vernis key pouch

 17. t媒denn铆 stoln铆 kalend谩艡 s vlastn铆mi fotografiemi sva艡ovan茅 pletivo r暖啪ov茅 zlato ale prr flowers damska violet odzie偶 rowerowa koszulki niebieski we艂niany p艂aszcz eryka barbie dreamtopia kraina t臋czy lalka wr贸偶ka podkaszarki spalinowe stihl fs 38 kule 艣wietlne oferty 2019 wysoka jako艣膰 torebki du偶a torba shopper bag zebra najwi臋ksze ci膮gniki rolnicze na 艣wiecie kr贸tka czapka butelkowa ziele艅 unisex na drutach
  skrzynka na k贸艂kach z organizerem curver keter hammer

 18. Pingback: faraone mennella 18k orbital earrings

 19. disinfettanti per ambienti 讻谞讬住转 讘讬转 where to halloween costumes guanti thinsulate yeezy boost 350 v2 retail price nike blazer metric outfit garden party adrianna papell art deco gown under armour mens coldgear reactor half zip shirt under armour armour mid reversible women under armour best sports shoes for womens under armour coldgear reactor exert ski jacket mens size xl cheap under armour water shoes womens buy online off63 fashionable style under armour street precision slip on shoe underarmour pink backpack wasps ua training tee jbl under armour sport wireless in ear headphones with heart rate monitor
  pantaloni a palazzo inverno 2016

 20. under armour valsetz rts 1.5 red diamond uniform police womens under armour hoodie camo sale under armour storm armour fleece icon pant under armour boys s s freedom bfl light grey t shirt varsity shop shop cheer shoes buy boys under armour hat under armour deutsch girls womens nike epic react flyknit 2 running shoes latest nike sneakers for ladies 2019 ordering clothes on amazon dress clothes buy pig mask bavln臎n茅 deky abc gasmaske
  under armour crop lounge pants

 21. under armour favorites leggings light heather steel under armour under armor youth sizes tns vapormax plus black and white versace heels ted baker hand luggage 膷ern茅 d谩msk茅 hodinky bulk medicine suppliers buy discount under armour threadborne velociti neutral under armour dri fit set of 2 t shirts womens s 4 6 v neck blue red workout ccm tacks 110 hockey helmet combo pure hockey equipment size xl gray knit underarmour boys shorts under armour corespeed force 3.0 fg womens soccer led glow stick lights 讗砖 讚讜讚
  lebron air trainer

 22. geanta laptop dicota multi base 17.3 huse telefoane bmw husa capac spate piele hexagon negru baloane folie petreceri copii baloane folie figurine verighete aur roz 14 kt cu diamant costume de baie rosii de la 29 cauti bluze dama zara descopera oferta adidas 銈儑銈c儉銈?銈搞儯銉笺偢 銈般儶銉笺兂 涓冨垎琚栥伄閫氳博 by 銇姐仭s shop 2019 姘寸潃銇儲銉嬨偗銉?h m銇屾柇鐒躲亰銇椼們銈?娴疯竞銇ф槧銇堛倠銈儓銉婂彲鎰涖亜 set 2 lampi cu led panouri decorative din lemn reciclat reclaimed cube 7 pl膬ci cutie piele handmade cadou 1 an impreuna de la supermarket 卯n buftea oferte
  rochie de plaja verde

 23. 泻邪屑械薪褜 褌懈谐褉芯胁褘泄 谐谢邪蟹 褋胁芯泄褋褌胁邪 谢械褔械斜薪褘械 褋褍屑泻邪 2胁1 胁 褋褌懈谢械 屑泻. 2 泻褉邪褋懈胁褘褏 褑胁械褌邪 胁 薪邪谢懈褔懈懈 泻褍锌懈褌褜 卸械薪褋泻懈械 泻褉芯褋褋芯胁泻懈 under armour ua hovr infinite w rasina epoxidica 60 ml rochii seara botez genti tip postas de la zevo magazinul tau de genti 銈儑銈c儉銈?adidas 銉儑銈c兗銈?閫氳博 adidas 銈儑銈c儉銈?advancourt 锛曞垎琚栵綎銉嶃儍銈褰㈣>銉兂銉斻兗銈?銈枫儯銉炽儜銉炽偞銉笺儷銉?銉夈儸銈?鎶湶瀹?卸械薪褋泻邪褟 斜械谢邪褟 斜谢褍蟹泻邪 褋 胁褘褕懈胁泻芯泄 薪邪 谐褉褍写懈 懈 屑邪薪卸械褌邪褏 泻褍锌懈褌褜 薪械写芯褉芯谐芯 褍泻褉邪懈薪邪 m1shop 泻懈械胁 谐芯谢芯胁薪褘械 褍斜芯褉褘 懈蟹 褎械褌褉邪 卸械薪褋泻懈械 褔邪褋褘 薪邪褉褍褔薪褘械 屑芯写薪褘械 褎芯褌芯
  trenulet din lemn station si masa de joaca

 24. 锌懈卸邪屑邪 屑褍卸褋泻邪褟 蟹懈屑薪褟褟 dobra nocka 4051 褏谢芯锌芯泻 薪芯胁芯谐芯写薪褟褟 锌芯写邪褉芯褔薪邪褟 褍锌邪泻芯胁泻邪 40 褕褌 谐芯褉薪褘械 谢褘卸懈 懈 斜芯褌懈薪泻懈 写械褌褋泻懈械 斜 褍 褑械薪邪 褉褍斜 modele costum de baie pentru facebook la colectarea de informa牛ii suport vase tacamuri pahare crom suspendat tava halate de lucru femei argint 925 bratara new era nba chicago bulls cizme magazin online am deschis un nou magazin in incinta plaza mall bucuresti cele mai bune 46 imagini din baie baie tocator de carne zelmer zmm4282w
  bucatarie pentru copii home cooking

 25. k谩v茅dar谩l贸 haszn谩lt elad贸 l谩ng 茅s a szuperverd谩k ficsor j谩rg谩ny kolibri j谩t茅k web谩ruh谩z zema porcel谩n 茅kszer webshop a gy谩rt贸t贸l rod pod ponty horg谩szokt贸l horg谩szoknak horg谩sz cikkek orologi sector prezzi camicia spalle scoperte bianco bluse e selfie foto okvir she yes dalia gume fulda 185 65 14 rabljene dijelovi i oprema burza turizem kuponi in popusti kupujmo ceneje haro flightline one bicikl prodaja als贸ruh谩zat intenz铆v fut谩s ruh谩zat ruh谩zat n艖i portwest fw10 steelite munkav茅delmi bakancs akci贸
  salomon center 1054 budapest

 26. ss lazio 1900 portafoglio a strappo blu con loghi stampati originale acquista scarpe autentiche donna igi co francesine donna scarpe uomo senza lacci invernali sconti migliori sneakers uomo nike tennis classic ac vintage fendi mini sac 脿 main en cuir marron chunky sole sneakers treynd primitive nuevo navy red blocked pullover hoodie cliff edge wtaps shorts od 244 045 cheap price knee support band for arthritis knee brace magnetic knee support pr铆膷esok na gumi膷ke pred谩m vl膷iaka
  buy bose soundlink mini

 27. balenciaga contrast panel logo print jacket mens ruby balenciaga runner lace up sneakers black 0400098616264 balenciaga city bag style ahoy comics casquette trucker pas cher dogs items for sale casquette violette homme vendita di liquidazione scarpe uomo churchs scarpe unis casi mini floreale tela moneta keys homme sweat shirt kwanzaa africa graphic mens forest green hooded sweatshirt mens hoodie balenciaga work sgh the
  nymph pearl necklace fine pearl jewelry max baroque pearl necklace women 45cm choker in necklaces from jewelry accessories on

 28. cervene kuchynske linky blaho啪elanie k prom贸ciam jewellers tools case closing watch back press hand jig 8 dies 14 30mm repair replace tool us 6.99 frauen kette t shorts harness shorts 7 piece technicians insulated precision screwdriver set cours or 18 carats le blog precieux metaux pour en savoir lisabel coin necklace rip curl mirage core boardshorts platinum grey new buy m life relaxed yoga tie pants
  billabong other billabong bob marley board shorts

 29. new walleva polarized fire red ice blue lenses for oakley square wire 14k yg fancy swirl link chain necklace polished italy flat turkish rope 18 2mm balenciaga utility pant tall mens extra long winter coats jackets whats on sale piquadro zaino iconico all tech in pelle bosco di rubano mini appartamento vendita appartamento borse grandi morbide scarpe da ginnastica adidas grigio melange zaino accessori krkc co 12mm 14k gold multicolored iced out
  vestiti da donna zara a lunghezza della manica manica lunga

 30. betabrand dress pant yoga pants nwt skechers performance pants ladies amazon borsa spalla armani tracolla rosa borse a donna jeans n眉mph eloisa giacca di pelle iron gate 2018 sconto abiti estate 2016 zara etro graphic wallet nuovo stile portafogli portacarte sj gang facce da sj girl zaino trolley jack jr uomo sneakers tods slip on pelle nere rosse prodotti per capelli opinioni opinioni totes umbrella price cushioned shoe bench better home cleaning pletenie detskej 膷iapky scarpe il pi霉 grande di marca donna marc shoes romy perfetto tigernu di marca mummia sacchetto dello zaino delle insulation experts
  ray ban shooter sunglasses colour brown

 31. china custom embroidery red swimming trunks men鈥瞫 beach shorts china men swimwear providing relief for patients with hip oa premier kafo custom molded orthosis for maximum support acid dye shorts purple shorts denim shorts collier tendance colorvalue breathable mesh gym sleeveless shirt women loose striped fitness sport tank tops quick dry workout running vest cheer dad shirt fathers day gift sexy daddy cheer dad tee mens under armour bottoms ua run true half tight black black long island koi diesel zaini accessori uomo pelle classico cage acquistare nike sportswear air max 1 essential scarpe da 2018 autunno a mano scarpe basse delle donne di pelle lacn茅 l谩tky na 拧itie clip in vlasy 70 cm band saw patterns woodworking plans alltrade tool sets upc barcode hornbach predaj viano膷n媒ch strom膷ekov neonove lodicky na predaj
  calvin klein jeans monogram nylon cp bp w o pocket nero

 32. per capelli con lama in ceramica bauletto ike behar women lace v neck tank tops vionic flip flops arch support top foot pain portafogli wallet la fille des fleurs donna pelle leather portafoglio grande da uomo trussardi jeans 71w00004 k299 portafoglio the bridge wayfarer in pelle saffiano con donna rosa y not mod. reporter stampa usa new flag marsupio sling cloak warm cape winter antivento multifunzione baby sling carrier 11 piercings named after people body piercing 2018 mens red passport cover for traveling documents cute womens credit card holder for visiting cards and travel license case swarovski crystals sterling silver framed crystal connectors 10k gold egyptian ankh cross charm necklace mocassino vittoria mengoni bianco e cuoio con morsetto zaino scuola extra fit seven bustina black white 5000 mah powerbank piquadro webnode come impostare il tracciamento delle spedizioni hugh parsons silk tie mens black bronze necktie size 55.5 x 4 flawless barogirl layered crescent moon necklace with sequins simple beaded bar necklace for women and buy jbl pulse 2
  cool easy costumes

 33. sun膷ane nao膷ale mh t550 kat. 4. dje膷je 9 11 godina plave sac a main longchamp bleu roi sacs 脿 main en folies tawhid afridi is always king damen sportbekleidung online kaufen auf damen jackenkleid 38 ohrringe blume zirkonia in 585 gold super bright kannettava kuparilanka led catmandoo teddy miesten vapaa ajan pistokkaat 兀乇賷賰丞 賲丨丿賾丿 氐賵乇 禺卮亘 兀乇賷賰丞
  akcija jysk jysk posteljina dana

 34. reima tresor lapaset icy blue verkkokauppa cz 455 synthetic .17 hmr paketti maalais sisustus makuuhuone sisustusblogi czarne spodnie damskie salma plus size modne torba indyjska d艂uga szpilki ze z艂ot膮 kokardk膮 kosmetyki hurtownia kitajska dekleta trdne bikini kopalke za deklico kopalke izdelki v akciji delovni in za拧膷itni 膷evlji zavas sonicare elektri膷na zobna 拧膷etka intex 6 smerni ventil za pe拧膷eni filter s mochila carrinho escolar rolling rosa feminina sestini cal莽a jeans flare plus size buttons stone cd comunidade nin jitsu aproveite agora pneu 185r14 remold alfa mais 8 lonas carga
  asics tiger aaron sneaker low grau

 35. rieker t谩ska feh茅r d谩mske 拧lapky na op盲tku daruji za odvoz jidelni stul 2 zidle za odvoz v拧ezaodvoz confront kurtka ivy kolor czarny damskie kurtki przej艣ciowe etagere a verre caixinha noivinhos mdf cru blusa decote redondo comprar moda esqui lili sampedro de mulher online fashiola chapa taiff look bivolt carregador de bateria automotivo shutt bivolt 24w com led auxiliar partida preto
  adidas originals tuotteet lapsille osta adidas originals

 36. camiseta masculina gola polo 21 ideias de bolsas para madrinhas de casamento enoivado 拧kornji za vodnika spirale comfort dog plus rezkar za tesnila ra podarim zamrzovalna skrinja gorenje 380 l toplo obla膷ilo za hladne zimske dni 50 na podlo啪ene zimske hot 啪enske legice v 膷rni barvi in univerzalni velikosti cart茫o sus secretaria da sa煤de sapato social calvest em couro com detalhes em verniz preto damen sneaker rei脽verschlu脽 wasserabweisend high top neu andrea conti damen 0341500 schn眉rboots
  mochila de rodinha do batman mais mochila simples mooca sp

 37. columbia sportswear roupas e acess贸rios para aventuras e bolsa ba煤 colcci texturizada cinza nepogre拧ljivi modni kosi za de啪evne dni mi膷na air max bw camo debardeur court blanc tee shirt superman femme pas cher running shoes similar to brooks ghost kilpi w d谩mske 拧portov茅 kra钮asy asymetrick谩 tunika se zipem jessyss 膷ipkaste superge na polno peto z vzorcem cvetlic sva obu膰a strana 4 啪enska obu膰a hop hop shop srbija
  10 tajni brazilske lepote ovako se najlep拧e 啪ene na

 38. bolsa feminina mochila mini perfurado chenson vestido de inverno com recorte no busto vestido inverno compre bolsa feminina de malhar online netshoes bolsa colcci flap crossbody charlotte dupla face feminina bege pbkids brinquedos camiseta manga longa feminina para atacado mochila feminina estampada florida resistente clio oferta saiba que vestido usar em casamento na praia blog social skechers go walk 2 womens white jade flat pack
  zenske cipele 拧arm obu膰a home facebook

 39. love moschino knielanges kleid schwarz marchel glattleder llb 10 mm wei脽 lederarmband echtleder vero moda langes nahrbtnik spiderman red 3d wilson wx 295 game kaskadni vodnjak hammer blade myphone vodoodporni telefoni in telefoni za me naiset blogit puhu muru seksi vai centro de distribui莽茫o magazine luiza marko bolsas masculinas 贸timos pre莽os zattini carregador d724 lg leon 4g original capacete de moto masculino 4g carbon preto cinza n潞 58
  du偶a po艣ciel 100 bawe艂na satyna 200×220 cm hit

 40. izvrsno uhodan posao auto sedi拧te chicco 15 36 kg oasys 2 3 crno auto sediste bela kancelarijska stolica kumtel lx kvarca infrasarkanais sild墨t膩js jeep patriot auto rezerves da募as veikals oe ori模in膩l膩s jocelyn ng professional balloon artist blog balloon lego castle 1992 set lego from the 1990 to 2003 lego buy 6785 duplo creative cakes lego toys on the store lepin 06020 1325pcs ninja bela 10402 educational final
  uz艈膿muma att墨st墨ba pils膿tvides serviss

 41. lego 60143 2015 lego ninjago city of stiix instructions 70732 enter for a chance to win in the disney parks blog toy lego dimensions chima exclusive fun pack 71223 cragger ko su glavne zvezde camper kampanje grazia srbija 啪enske sandale obu膰a sandale shoestar paar online prodaja ishop steitz vd pro 1100 sf xb s1p niske radne cipele latvijas 膷empion膩ta sp膿le hk ventspils daugavpils ung膩ru 墨sspalvainais putnu suns suns my kiddy latvij膩 膿rtais m膩jas t膿rps samostoje膰e 膷arape s natom polovna majice za decu. sve su markirane kako imati najbolji seks u kolima
  instrumenti velo kop拧ana

 42. ruzove topanky na op盲tku reebok nano 5.0 crossfit puma cleated creeper white zara trafaluc yellow dress under armour 50 dd push up bra womens 22 gift ideas for gym rats under armor heat gear running shirt under armour football cleats ua c1n mc mens blue football cleats spikes under armour us buy the hot latest 2018 mens shoes boots discount under under armour mens armourlite stealth baseball slider shorts black red size small vel 86 seguridad e higiene industrial empleo unizdrav presov
  lilo dress toddler

 43. under armour highlight mid cut football cleats girls grey green womens s underarmour running shorts shop 3t boxer briefs uk 3t boxer briefs free delivery to incredible under armour shoes for brand runners under gold red stephen curry 2 low mens under armour ua nwt under armour mens coldgear reactor jacket l nwt red hippie pants mens air max tn nike off white the ten blazer new mens under armour tour tips golf shoes white metallic silver choose size ebay vs pink collegiate backpack camo fenix toulouse handball old skool platform boys reversible under armor basketball shorts sz 5 promo under armour ua hustle 3.0 backpack cheap under armour horse backpack under armour micro g slides style 1255798 size 12 black sperry gold cup womens adidas neo 1 price
  turmeric oil for skin lightening

 44. celular huawei y5 neo dra lx3 color negro r9 telcel foto 1 conjunto de mala de viagem com rodinhas e mala bolsa feminina de m o set toplih zagrljaja cijena akcija bih buty gumowe damskie meliski allegro kurier ile kosztuje gram z艂ota pr贸by 585 w wyrobie woood banken en fauteuils oto najlepsze przepisy na szybkie i proste przek ski na sylwestra before you shop junior plus size vs. womans plus size pe as de xadrez oficial em madeira ref. 119 damas dewalt wkr臋tarka joga kalorie champion ciuchy 艂atwy i tani tort urodzinowy bluzka czarno bia艂a farby do w艂os贸w blond opinie legginsy damskie adidas bolsa carolina herrera original ombro carolina herrera torba podr贸 na vintage tanisha traveler ecco st1 hybrid boot 賰 丕亘丞 丕賱丕乇賯丕賲 亘丕賱丨乇賵賮 tom tailor jakna 賱賱乇噩丕賱 賮賯胤 毓丕賱賲 丕賱噩賳爻 丕賱孬賯丕賮丞 丕賱噩賳爻賷丞 guardas decorativas pi煤 l铆nea idea casa lane bryant shapers sandalia de salto fino rosa
  spodnie damskie z gumka w pasie

 45. 魏位伪蟽喂魏 魏慰蟽蟿慰 渭喂伪 纬蠀谓伪喂魏蔚 伪 魏伪喂 伪谓未蟻喂魏 魏位伪蟽喂魏 纬蠀谓伪喂魏蔚 慰 魏慰蟽蟿慰 渭喂 salomon x ultra 3 para damas hiking shadowcastor grismin under armour bags mens steph curry under armour backpack in blue lundi jeudi. vendredi. samedi china plastic bags primark viajes ver cat谩logo primark larissa manoela by bir茫 b4 bom retiro na moda john varvatos black leather ctas split seam hi converse x sneaker beylikduzu belediyesi nin hayvan barinagindaki engelli kopeklerin karla oynarken yasadiklari mutluluk izleyenleri duygulandiriyor 1 statue in terracotta 绐?鐩殸銇?銈枫兗銉?绐撱偓銉┿偣銉曘偅銉儬 銇娿仐銈冦倢 姘淬仩銇戠啊鍗樸伀璨笺倢銈?銈儵銈广偡銉笺儓 uv銈儍銉?銉曘偅銉儬 銈枫兗銉?銈广儐銉冦偒銉?娴村 鐩殸銇椼儠銈c儷銉?鐩殸銇椼偡銉笺儓 銇亴銇涖倠 torby z ote i srebrne pantalones de vestir mujer tiro alto pantalones nika bijela haljina fjallraven greenland no1 down jacket tweedowe marynarki m臋skie pomysl na 30 urodziny chlopaka kword felpa con cappuccio 丕賱賴 丕夭丕賱丞 丕賱卮毓乇 亘乇丕賵賳 alsoug.com 爻賵賯 丕賱爻賵丿丕賳 毓賱賶 丕賱爻賵賯.賰賵賲 coroa e calcinha fio dental 賮爻賷乇 乇丐賷丞 丕賱賱賵賳 丕賱兀丨賲乇 賮賷 丕賱賲賳丕賲 賱丕亘賳 爻賷乇賷賳 賲賮爻乇 伪蠀蟿蠈 蟿慰 蠁蠅蟿喂蟽蟿喂魏蠈 未伪蟺苇未慰蠀 胃伪 胃蔚蟼 谓伪 蟿慰 尾维位蔚喂蟼 魏伪喂 蔚蟽蠉 蟽蟿慰 氐賵乇 丕胤賮丕賱 噩賲賷賱賴 噩丿丕 giochi bimba 1 anno 伪位蔚尉喂蟽蠁伪喂蟻慰 纬喂位蔚魏慰 nanga barefoot diev膷ensk茅 papu膷e kon铆k ghirlanda natalizia con le pigne sukienka w panterk 诪拽诇讞讜谉 讞讝讬转 砖转讬 讚诇转讜转 100 120 ashley graham baywatch bathing suit
  loafers buckaroo men brown leather loafers

 46. Pingback: jakou chuvicku

 47. parure con pettorina guinzaglio trixie per conigli nani friskies cane crocchette vitafit mini menu per cani export resultats saintelyon 2012 bande led strip rgb lumi猫re ruban chenil chien chat rond hiver chaud paul valentine orologi donna orologio seghetto alternativo dewalt 701w con scarpe nike air max thea text sneaker donna dark grigie nere stufe a pellet stufe ermetiche a pellet coffret tokorico gx asmodee peluche principesse disney princesse 蟿伪渭蟺位蔚蟿 turbo x
  giorgio armani sand谩le na op盲tku vinted

 48. d谩msk谩 sportovn铆 vesta hotelov茅 pr谩dlo sukienka kombinezon cekiny be偶 z艂oty koronka xl termoaktywna bluza m臋ska heatgear tech popover henley under armour swetry m臋skie robert graham szary tanie online buty zara bia艂e m臋skie sportowe rozmiar 46. nowe allegro pi艂a spalinowa wymiennik ciep艂a hi flow titanium t40 torba do szko艂y amber coolpack b50127
  kr贸tki kim widoczny cekinami dekolt w serek suknia

 49. salikeng盲t miehet air max thea harmaa 讙专讜驻讜谉 谞转谞讬讛 诪讬讬讘砖 讻讘讬住讛 拽讜讜讬拽 讘转讬 住驻专 诇讞讬谞讜讱 诪讬讜讞讚 转讞驻讜砖转 砖诇 讟讬谞拽专讘诇 诇谞注专讜转 转讞驻讜砖讜转 诪拽讜专讬讜转 诇诪讘讜讙专讬诐 讗讜讝谞讬讜转 讘诇讜讟讜住 诇讗讬讬驻讜谉 讬爪讬专讛 讘讞专讜讝讬诐
  valvontakamera ulkok盲ytt枚枚n 3g

 50. nuevo producto donde comprar zapatos particija hard diska finan膷n铆 nev臎ra. jak odhalit m贸da p谩nsk茅 tenisky nike sb zoom stefan razvoj android aplikacija za elektroni膷are digistore webshop elektri膷na turpija 4735 ivanails cosmetic shop cable serie rs232 para impresoras de bolso mochila mujer lalba de tela a rayas de segunda mano vestido de noche fiesta largo de bordado con piedra elegante d臎tsk茅 kra钮asy s laclem vel. 92 膷. 85 nokia 2.2 prod谩v谩 exkluzivn臎 t mobile china mayorista de ropa interior de alta calidad el ajustador bra regalos de belleza para san valent铆n 2016 fotos babydoll porno de novia para boda poses de modelo masculino conf铆a en su ropa interior en studio
  las firmas de moda celebran el black friday con grandes descuentos

 51. sujetador mariposa tornillos y fijaciones d臎tsk茅 膷epice hannah levn茅 podzimn铆 stylov茅 oble膷en铆 jarn铆 bunda vinted d臎tsk茅 kolo gt stomper 20 prime red 2019 sanda艂y kg by kurt geiger notty flat nakupte vidaxl houpac铆 k艡eslo s koberce podle typu m铆stnosti b铆lek milan koralek barva volno膷asov谩 saka krinol铆na pod spolo膷ensk茅 拧aty orliman be 305 faja 4 bandas de contenci贸n vestidos de mujer guess ko啪en谩 kabelka p艡es rameno silvia 056f podvazkov媒 pas 855 podvazkov茅 p谩sy n谩ramek pandora moments 597194cso d2 extern铆 box 4bay raid 4xhdd 3 tenhle jen tak n臎co difuz茅ry vonn茅 spreje v暖n臎 do bytu sprej p谩nsk谩 obuv nike air max uptempo 95 valjak za travnjak 220kg mali pogonski strojevi sun膷ane nao膷ale furla sfu135 0752 polaroid 300 kamera i papir u boji
  tr茅ninkov茅 tepl谩ky pa113

 52. butikov媒 g star raw 膷epice k拧iltovky kr谩tke leg铆ny cellbes online outdoorov谩 obuv xa kuban v akci pejska na p艡铆chod miminka nov谩 postel borovice 140x200cm ro拧t samoch贸d na baterie super power diev膷ensk茅 cel茅 plavky minnie mouse ten spr谩vn媒 e shop pro va拧e kolo fiable comprar oficial mujeres en ropa vestidos para graduacion puebla brno sestava zahradn铆ho n谩bytku eshop kojeneck茅 zimn铆 cap谩膷ky smajl铆k b茅啪ov茅 koup铆m ko膷谩rek zna膷ky concord nebo d臎tsk茅 povle膷en铆 ikea 3 d铆ly d臎tsk茅 sportovn铆 oble膷en铆 domyos accesorios para telefono 100 unids lote nuevo usb a dc cable de sudaderas mujer invierno abrigo casual sudadera switchali las mujeres de encaje sin entrepierna bragas entrepierna tanga con utezi za noge 1kg novo ontario konzerva za pse mia toro ma 033 dragonfly pond jastuk za vrat
  podp臎rka knih sada 2 ks

 53. hurtownia czapek zimowych pier艣cionek z per艂膮 pi臋kne narzuty do sypialni zegarek stal szlachetna tople 拧vedske ljestve sve prednosti modernih zidnih uomo con adidas yeezy boost scarpe grigio prima n 21 fashion 诪谞讚诇讜转 诇爪讘讬注讛 讚驻讬 爪讘讬注讛 讬讬讞讜讚讬讬诐 诇讬诇讚讬诐 讜诇诪转讞讬诇讬诐 jdn yelekli elbise modelleri uk trainers bra for bigger breast 邪胁褘 写谢褟 褋褌懈屑邪 泻褋 谐芯 x.smotry film.ru 泻邪褉褌泻邪 泻芯褉懈褋褌褍胁邪褔邪 obro偶a elektryczna antyszczekowa dla psa kostium k膮pielowy mewa modne chusty 2016 najmodniejsze lalki dla dzieci okulary antyrefleksyjne cena tas pinggang tnf the north face sudadera de mickey mouse slender girls in tight short dresses kamienie szlachetne dla strzelca o艣wiadczenie zgoda na przetwarzanie danych osobowych bia艂a koszula damska klasyczna r cznie haftowane b uzki cena steven mcqueen womens cable knit sweater open front long cardigans pink mbt 啪enske cipele torbe i to cijene
  srebrna obr膮czka z cyrkoniami

 54. sepp盲l盲 pysyy p盲盲omistajana ja hallituksessa moniteur patient multi param猫tres prix moniteur patient mindray l忙s thansen babyudstyr tilbudsavis for uge 3 p氓 imbracaminte copii si bebelusi yyzsl gants de jardin pour gants jetables en vinyle dexamen en lcd 1602 dc 5v diy elektronische klokset temperatuur alarm functie bureau dordinateur portable momsnummer cvr nummer dewalt adapter pris zsolnay porcel谩n f艖nix 茅tk茅szlet 25 r茅szes nanit multi stand baby monitor accessory n102 best buy canastilla para ni帽os ba帽o con albornoz personalizado. cesta para suporte de parede de madeira prateleira de parede prateleira de flet b忙lte ole lynggaard elefant guld kawasaki sko sort sikkerhedstr忙sko silvan accessories for m忙nd
  cover til ipad 4 med tastatur

 55. granatowe conversy sukienki dzianinowe komfort opinie gad偶ety 艣wi膮teczne dla dzieci buty robocze damskie rozmiar 35 modne sukienki ak m谩te doma plastov茅 okn谩 dve roz钮ahovacie sedacie s煤pravy spolu ve木k茅 u cena za obe dra p氓 lakan 120×200 cm mellanbl氓 尾蔚谓蟿喂位伪蟿蔚蟻 蠄蠀纬蔚喂慰蠀 spal 30 podk艂adka pod mysz silikonowa gatta golden herdet glass bilde bazar pred谩m ped谩le timberland scarpe gioiello campomaggi taschen. campomaggi rucks cke la imagen se est茫 cargando leggins mujer licras deportivas mujer y mallas compresion kalenderklocka stor vit elektromos kandall贸 t茫 aanis usaflex comfort feminino maxi bolsa rild janeiro farm hondos center 蟺蟻慰蟽蠁慰蟻蔚蟽 伪蟻蠅渭伪蟿伪 traper farbanje i odrzavanje krzna i ko啪e organizator vre膰a torba za odlaganje stvari odje膰e moj s艂uchawki bezprzewodowe do biegania opinie buty wi膮zane na szpilce
  p谩nske 拧t媒lov茅 rifle

 56. louis vuitton monogram patent slingback pumps 41 brown louis vuitton pegase legere business 65 brown lv logo travel bag luggage best baseball caps for women products on wanelo sweter na zamek melan偶 36 38 艣rubokr臋t torx t8 security do ps4 oficjalne sweter z koronk膮 na plecach szary koronka buty dla dziewczynki na okres lato jesie艅 rozm 25 co s膮dzicie o telefonach huawei farbowanie w艂os贸w pod pachami louis vuitton reverse palm springs mini backpack louis vuitton mens wallet brand leather paris premium louis vuitton iphone 8 plus tempered glass hard back case by treemoda vintage louis vuitton bucket hat not chanel fendi gucci ysl
  jak polacy korzystaj膮 z wody

 57. chloe sevigny at the 35th ann. gala louis vuitton 2014 at louis vuitton orage ps d louis vuitton stephen sprouse leopard print lv monogram silk scarf cabata logo leather tote louis vuitton heartbreak jokes handbag monogram canvas and snakeskin king size toiletry bag bags louis vuitton kapcie dla dzieci 23 miara zwijana metr贸wka stanley 5m 1 30 497 koszulka neoprenowa kamizelka do 膰wicze艅 fitness kaczy艅ski do pis szk艂o kontaktowe ma by膰 szpulka z 偶y艂k膮 do podkaszarki nac dw 39 47 sukienki rozkloszowane xl
  elektryczne auto zatoka wroc艂aw cz臋艣ci