1: Ett juläventyr utan jul – Undervisa engelska i Thailand

För 12 dagar sedan tog jag flyget till Thailand för att göra min sista praktikkurs på masterprogrammet Lärande och Ledarskap. Kursen syftar till att bredda min bild av lärande och ledarskap i organisationer då vi tidigare bara varit på praktik på gymnasieskolor i Göteborg. Jag valde att studera grundskolor i Thailand och kommer där undervisa i engelska för att vara en del av verksamheten. För att kunna vara borta gör jag praktiken under fyra veckor, samt en introduktionsvecka, över jul och nyår – ett juläventyr utan jul helt enkelt.

Under praktiken kommer jag vara på 3-4 olika grundskolor för att få en bredare bild av hur grundskolan i Thailand fungerar. 2-3 utanför i Sing Buri som ligger i mellersta Thailand och 1 utanför Prachaup Khiri Khan som ligger i västra Thailand, ni kan se var de ligger på en karta här intill. Förhoppningen är att jag kan förstå vad som är skolspecifikt och vad som verkar vara ett återkommande mönster i hela Thailand genom att jag tar del av olika skolor.

I Thailand är grundskolan totalt 12 år, inklusive gymnasiet, och sedan kan de som vill och har möjlighet söka vidare till universitet, precis som i Sverige. Grundskolan är även gratis för alla men vill man ha bättre skola kan man betala för att gå i privatskola. Det är dock inte alla barn som går i skolan trotts att den är gratis, en del måste hjälpa till att försörja familjen och därmed jobba på dagarna. För dessa barn är en ”informell skola” öppen på helgerna för att se ge möjlighet till att alla får med sig det viktigaste kunskaperna och få ett bevis som de kan använda när de söker jobb. En del barn med särskilt fattiga familjer skickas även till barnhem som ofta har kombinerat barnhem och skola, då bor barnen där och hälsar på sina familjer på högtider. Jag kommer dock vara på vanliga grundskolor.

Engelska kunskaperna i Thailand är utanför storstäderna väldigt begränsade. Även de som anser sig kunna okej engelska har ofta väldig svårt för att hålla en konversation och uttalet är ofta väldigt dåligt. Det är därmed svårt att ha en fungerande engelskaundervisning i skolan då väldigt få lärare kan bra engelska. De thailändska barnen lär sig därmed ofta ord men har svårt att sätta samman dem till meningar och har även svårt med bra uttal. Rollen som volontärarbetare är därför framför allt att hjälpa barnen få ett bättre uttal och sammanhang till orden.

Lite om Thailands kultur och historia
För att få en förståelse för det thailändska folket och därmed även skolan i Thailand är det viktigt att förstå lite om Thailands kultur och historia, detta kommer jag återkoppla till i flertalet inlägg. För att ni skall kunna hänga med på ett bra sätt kommer härmed en ”crash course” i just detta.

Religionens betydelse i Thailand kunde inte vara mer tydlig, vart du än går finns makalösa tempel samt stora statyer av Buddha och munkar även om husen runt om kring ser ut som de skall falla ihop eller gatorna har stora hål. Detta visar tydligt att det är otroligt högt prioriterat att visa sin respekt väldigt visuellt till framför allt Buddha, men även till de lokala munkarna, oavsett din egen levnadsstandard. Denna prioritering från såväl privatpersoner som stat är en av de saker som absolut tydligast skiljer Sverige och Thailand åt.

Thai-Buddhismen är en idoldyrkande form av Buddhismen uppblandat med legender från den thailändska folktron. Exempelvis besökte vi ett mycket gammalt tempel mitt i en vägkorsning där det bor mängder med apor. Förklaringen jag fick när jag frågade om man hade tagit dit aporna eller varför det bodde så många apor där så berättade guiden att det för länge sedan var en stor apa som hjälpt Siam (gamla Thailand) att vinna ett krig och som tack fick han denna platsen. Apan byggde sedan templet och sedan dess bor det mängder av apor där. En annan legend är att det i Thailands största flod bor en trehövdad orm som skyddar himmelen och en gång per år blåser denna orm upp luft genom floden som får den att ”bubbla”, då hålls en festival. Dessa typer av legender blandas med Buddhismens mer klassiska traditioner och läror vilket gör den mycket olika annan typ av Buddhism.

Något annat som utmärker Thai-Buddismen och även Thailand i stort är lekfullhet. Flera Buddhastatyer jag har besökt har haft ett element av detta, exempelvis att kasta ett mynt upp i Buddhas enorma hand: lyckas du på tre försök kommer din önskan som du gjorde innan att uppfyllas.

Idoldyrkan är även väldigt tydlig mot kungen, det finns porträtt av honom både i skolklassrummen, längs vägarna och vid alla större byggnader i stora guldramar. Det är till och med förbjudet att prata illa om kungen. Att kungen är så omåttligt populär har sina rötter i att Thailand var en absolut monarki enda fram till 1932. Sedan dess har makten legat hos ett parlament med kungen som rådgivare. Parlamentet har däremot varit mycket instabilt och korrupt vilket gör att Thailand har styrts av sin militär flertalet gånger. Sedan 2014 är det återigen militären som tagit makten genom att ta en majoritet av platserna parlamentet.

Kort skulle jag vilja sammanfatta Thailand som ett land av kontraster: makalösa tempel men vägarna är trasiga, lekfullhet men styrda av militär, stark folktro men lika stark Buddhism.