Blogginlägg 2 – beskrivning av min praktikplats

Hej igen,

missade att jag skulle beskriva praktikplatsen också. Som ni redan vet är jag på en högstadieskola (årskurs 6-9). Det är totalt tio klasser fördelade på fyra olika årskullar, så ungefär 250 elever enligt min uppskattning. Lärarna arbetar i tre olika arbetslag, Alfa, Beta och Gamma. Min första tanke när jag kom in i skolan var att den kändes livfull, ett gäng elever spelade biljard strax innanför entrén. När jag sen blev visad runt kändes däremot Skolan ganska stängd då den är avlång och mellan varje arbetslag finns en branddörr som är låst, så de elever som har lektioner i olika delar måste gå ut emellan. I övrigt känns Skolan som vilken annan högstadieskola som helst. Arbetslagsrummen är mysiga och ganska lugna, all personal verkar trevlig och det känns som ett gött gäng 😉

Skolan har en (enligt mig) hög andel lärare gentemot elever. Det finns extra resurser och speciallärare men som alltid kan det inte finnas för många vuxna pedagoger på en skola. Lärarlaget består av en hyfsad väl fördelad åldersfördelning. Lärarna har arbetslagsmöte varje tisdag och ämneskonferenser varje vecka i alla ämnen, detta känns normalt och bra för både fortbildningen för pedagogerna och sammanhållningen.

Rektorn är även rektor för låg- och mellanstadiet (F-5) som ligger i samma fastighet, samt för ett par andra skolor i närområdet. Rektorn är som regel på Skolan måndag till och med onsdag. Just nu håller hen på med att göra uppstartsbesök i alla klasserna vilket jag tycker är jättebra, kan inte minnas att jag (typ någonsin) träffade min rektor på grundskolan.

Generellt är stämningen positiv på Skolan och lärarna rör sig mycket bland eleverna vilket jag anser ger en trygg miljö.

Jag har ingen direkt egen plats utan sitter antingen på min handledares plats i hennes arbetslagsrum eller i lunchrummet. Dock hinner jag inte sitta så mycket eftersom schemat är intensivt. Följer med min handledare på nästan alla hennes lektioner och andra möten som ämneskonferens, eller på exempelvis ett möte för hela kommunen angående deras skolplattform Unikum som ni kommer att få läsa om i nästa inlägg.

🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *