Tack Nytorpsskolan

  “Never say goodbye because goodbye means going
  away and going away means forgetting.”

Citat av J.M. Barrie (Peter Pan)

En härlig tid på Nytorp

Tiden går fort och min tid på för denna praktikkursen går mot sitt slut. Jag gjorde min sista dag på Nytorpsskolan under onsdagen innan jul med en fantastisk julavslutning som mitt föregående inlägg handlar om. Först nu efter att Julen har passerat ska jag knyta ihop säcken.

Innan praktiken började så funderade jag på hur min tid här skulle se ut. Min magkänsla var god men kunde det vara så att den var fel, tänk om de inte har tid för mig eller att jag inte får den insyn i verksamheten jag eftersträvar. Förutom kursens mål så hade jag ju även ett eget mål för tiden på Nytorp, se nedan.

Nu när praktiktiden på Nytorp är slut så kan jag konstatera att alla mina förhoppningar och mer därtill har förverkligats. Att uppnå mina egna uppsatta mål med djupare insikt av skolväsendet är kanon och jag är väldigt tacksam för det, men utöver det så lärde jag även känna många varma och trevliga personer som jag inte hade förväntat mig. Att vara på en plats i 7 veckor är en kort tid så jag förväntade mig inte att jag skulle ha så trevligt medans jag var där. Jag var mer i spåret av att det var en kurs där jag skulle lära mig ett visst antal saker. Men tack vare ett varmt och öppet välkomnande av all skolpersonal så trivdes jag under min tid på Nytorp och skapade nya band med många fina personer.

Framgångsfaktorer

Men varför blev det en så bra praktikplats? Vilket specifika saker var det som gav goda förutsättningar? När en ges en möjlighet så gäller det att ta tillvara på den på allra bästa sätt och det känner jag att jag gjorde. Men för att detta måste också en möjlighet ges, den möjligheten gavs till mig av Nytorpsskolan där framförallt rektor Else-Marie och hennes biträdande rektor var den största delen.

Konkreta framgångsfaktorer:

  • Förberedelse: Både jag och Else-Marie träffades flera veckor innan och etablerade en struktur för praktikplatsen.
  • Inläsning: Else-Marie gav mig litteratur att läsa inför praktikplatsen och annat material för att förbereda mig på bästa sätt.
  • Våga ställa frågor: För att jag skulle kunna förstå det som försiggick så var jag tvungen att ställa frågor. Dessa frågor var i sin tur var välkomna då de såg det som en möjlighet till reflektion.
  • Balans eget arbete och skuggning: Att jag ska delta på allt är inte rimligt då även en rektor behöver tid för eget arbete, då passade det bra att även jag hade eget arbete som sysselsatte mig i forma av blogg, reflektion och rapport.
  • Transparens: Else Marie gav mig fullt tillträde till den verksamheten som var relevant.
  • Varmt bemötande: Else-Marie och övrig personal hade ett varmt bemötande.
  • Inkludering: Jag var inkluderad i event och fick delta i den mån jag ville.

Jag hoppas att dessa framgångsfaktorer kan hjälpa framtida studenter som går denna kursen att få ut så mycket de kan av kursen. Samt att det är bra för mig att identifiera dessa faktorer för framtida projekt.

Dagens modell

För dagens modell så tänker jag att ta upp ett viktigt ämne som kan både appliceras i stora världen eller på en skola i lilla Sverige. Något som många söker men som i de flesta fall kan vara svårt att uppnå. Jag pratar om FRED. Fred kan komma i många olika former, stora som små. Och jag är lite ute på djupt vatten när jag ska försöka formulera en modell för något så komplext som fred. Men jag ska göra ett försök, i värsta fall så är det en modell som inte är användbar eller ens en modell för den delen. Men sista inlägget så varför inte ta det stora hoppet och se vad som händer.

När jag tänker på fred så är det svårt att greppa, men en person som jag finner väldigt insiktsfull när det kommer till detta ämne är Dalai Lama och han har vid flera tillfällen yttrat sig om fred på ett sätt som jag finner av värde. Därför tänker jag ta ett citat från Dalai Lama som min påstådda modell. Det låter såhär.

“We can never obtain peace in the outer world until
we make peace with ourselves.“

När jag ser funderar kring detta citat så tänker jag att innan vi kan ha en god chans att uppnå fred så behöver varje person hitta en inre fred. Inre fred tänker jag mig är när man har lärt sig att älska sig själv som den man är med både brister och styrkor. När en sedan har denna inre fred så kommer det att påverka ditt agerande gentemot andra på ett positivt sätt vilket ger bättre förutsättningar för ökad förståelse och kärlek mellan människor som i förlängningen kan bidra till ökad yttre fred i världen.

Med detta tankesättet så tror jag att vi kan fundera över att först se till oss själva vid ett problem innan vi lägger över det på andra. Vad kan jag göra för att situationen ska bli bättre snarare än vad ska den andra personen göra. Vilket jag kan koppla till min framtida roll som lärare om eleverna inte uppnår målen eller bara som människa här på jorden.

Dagens reflektion

Avslutningsvis så vill jag avsluta dagens inlägg med ett stort tack till Nytorpsskolan för att jag fick vara en aktiv del av er skola under dessa 7 veckor, det var både kul och lärorikt.

Vidare vill jag ge ett extra stort tack till Else-Marie som har på ett fenomenalt sätt tagit sig an uppdraget att låta mig vara en aktiv del av hennes vardag med många intressanta händelser och diskussioner.

TACK Nytorpsskolan! Tiden med er var värdefull

På återseende, Daniel

2 reaktion på “Tack Nytorpsskolan

  1. Och tack till dig Daniel som på ett sådant fint sätt delat med dig av dina tankar och reflektioner kring Nytorpsskolan! Har varit en riktig härlig läsning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *